Echtscheiding & Financiën
Een gedegen advies, daar uw toekomst grotendeels afhankelijk is van uw financiële (on)mogelijkheden
Heeft u bij de notaris, voorafgaand aan of tijdens uw huwelijk, afspraken vastgelegd over uw vermogen, inkomen & het verdelen van (gezamenlijke) kosten? Dan bent u onder Huwelijkse Voorwaarden gehuwd. Deze voorwaarden zijn bepalend voor hoe de zaken binnen uw echtscheiding dienen te worden verdeeld.
Heeft u geen afwijkende afspraken gemaakt, dan geldt de wettelijke regeling, zoals deze op het moment waarop het huwelijks is gesloten gold. Tot 1 januari 2018 was huwen in Gemeenschap van Goederen de standaard. Afwijken van de wettelijke Gemeenschap van Goederen kon door de trouwen onder huwelijkse voorwaarden. Vanaf 1 januari 2018 is de Wet Beperkte Gemeenschap van goederen de standaard. Ook hiervan kan men afwijken door zelf Huwelijkse Voorwaarden te laten opstellen, dan wel te kiezen om te huwen in Algehele Gemeenschap van Goederen.
Er bestaat een grote diversiteit in de afspraken binnen de huwelijkse voorwaarden. Echter in grote lijnen zijn de Huwelijkse Voorwaarden in te delen in de volgende vier categorieën:
Bij de koude uitsluiting blijven inkomsten en vermogens strikt gescheiden. Er ontstaat door het aangaan van het huwelijk geen gemeenschappelijk vermogen. Alle vermogens zijn en blijven daarmee privé. Wat dat betreft is de koude uitsluiting de tegenpool van de Gemeenschap van Goederen.
Wel kan er sprake zijn van gemeenschappelijk vermogen of gezamenlijk eigendom (door gezamenlijke aankoop). Dit noemen we echter een eenvoudige gemeenschap. Het gezamenlijk eigendom is echter niet ontstaan door het huwelijk en daarmee geen onderdeel van de huwelijksgemeenschap.
De kosten van de huishouding worden veelal naar rato van inkomsten gedragen. Hieronder vallen bijvoorbeeld de kosten van verzorging en opvoeding van de kinderen en de rente van de hypothecaire lening.
Bij echtscheiding heeft éénieder recht op het eigen privévermogen en op de helft van het vermogen behorend tot de eenvoudige gemeenschap.
De basis van een periodiek verrekenbeding is veelal de eerder genoemde koude uitsluiting. Er is alleen sprake van privé-vermogen. Echter verrekenen partners (meestal jaarlijks) hun onverteerde inkomsten met elkaar. Dit biedt partners, wanneer er ongelijke inkomens zijn, de mogelijkheid om beiden vermogen op te kunnen bouwen.
In de praktijk gebeurt het nogal eens dat er, ondanks een overeengekomen periodiek verrekenbeding, er niet is verrekend. Het is dan de vraag of er al dan niet privévermogen is gevormd door niet verrekende onverteerde inkomsten.
De basis van een finaal verrekenbeding is wederom de koude uitsluiting, waardoor er door het huwelijk geen gemeenschappelijk vermogen ontstaat. Echter wordt er bij echtscheiding en/of overlijden tussen partners verrekend alsof er een gemeenschap van goederen heeft bestaan. In tegenstelling tot de wettelijke Gemeenschap van Goederen, bestaat er over en weer alleen recht op de verrekening van de waarde van de goederen. Er kan geen aanspraak worden gemaakt op de goederen zelf. Soms geldt er tevens een finaal verrekenbeding, bovenop een periodiek verrekenbeding. Het kan zijn dat er vermogen wordt uitgesloten van de verrekening, waardoor niet de gehele waarde in de verrekening wordt betrokken.
Bij een beperkte gemeenschap van goederen bepalen de partners wat wél en wat juist niet in de huwelijksgemeenschap valt. Zo zien we vaak een beperkte gemeenschap van woning en inboedel. Al het andere is privévermogen. Formuleringen hierbinnen zijn zeer divers. Soms behoort al het vermogen tot de huwelijksgemeenschap, met een aantal uitzonderingen geformuleerd. Of alles blijft privévermogen, met uitzondering van de woning en de inboedel.
Per 1 januari 2018 is er een bepaalde vorm van de Beperkte Gemeenschap van goederen de standaard. Bent u op of na deze datum gehuwd, en heeft u geen afwijkende afspraken vastgelegd bij de notaris, dan bent u op deze wijze in een Beperkte gemeenschap van goederen getrouwd. Het voorhuwelijkse vermogen blijft privévermogen. Hetgeen partners gedurende het huwelijk hebben opgebouwd is gezamenlijk vermogen. Ontvangen schenkingen blijven automatisch buiten het gemeenschappelijke vermogen, ook wanneer deze niet onder uitsluiting zijn verkregen.
De partners bepalen dan welke
gemeenschap goederen en schulden in de gemeenschap vallen. Deze beperkte gemeenschap is een
van goederen gemeenschap van goederen.
Heeft U vragen over dit onderwerp? Of wilt u advies in uw persoonlijke situatie? Neem dan contact op.
Bereken zelf de kosten van uw echtscheiding
Vrijblijvend advies & antwoord op uw vragen binnen een persoonlijk gesprek.