Echtscheiding & Financiën
Een gedegen advies, daar uw toekomst grotendeels afhankelijk is van uw financiële (on)mogelijkheden
Bent u getrouwd vóór 1 januari 2018 en heeft u voorafgaand aan het huwelijk geen huwelijkse voorwaarden laten opstellen door de notaris, dan bent u getrouwd in Gemeenschap van Goederen. Aangezien de Gemeenschap van Goederen tot voor kort de standaard was, is momenteel 60% tot 70% op deze wijze gehuwd.
Alle bezittingen en schulden zijn in dat geval gemeenschappelijk. Tijdens het huwelijk is eenieder gerechtigd tot de gehele gemeenschap. Na echtscheiding heeft eenieder recht op de helft. Recht op de helft van de waarde van de goederen, maar ook de goederen zelf. Dit geldt tevens voor het geregistreerd partnerschap, wanneer er geen partnerschapsvoorwaarden zijn opgesteld.
Op het moment van trouwen (of het aangaan van het geregistreerd partnerschap), vloeit uw vermogen samen tot één geheel. Het aanwezige voorhuwelijkse vermogen, maar ook de eventuele voorhuwelijkse schulden, komen daarmee ook toe aan beide echtgenoten.
Wanneer er sprake is van een Gemeenschap van Goederen wil het niet zeggen dat er altijd recht bestaat op alle goederen uit de gemeenschap. Er zijn namelijk uitzonderingen:
Een schenker of erflater kan bepalen dat het verkregen vermogen niet zal vallen in enige huwelijksgemeenschap en tevens niet zal worden betrokken bij een verrekening op grond van huwelijkse voorwaarden (periodiek en finaal verrekenbeding). Dit geldt tevens voor de vruchten (rente) over dit vermogen vanaf 1 januari 2012. De vruchten (rente) vóór deze datum vallen wél in het huwelijksgemeenschap, mits dit niet expliciet door de schenker of erflater is uitgesloten.
Het is niet nodig om een dergelijke clausule officieel te laten vastleggen. Een vermelding van de omschrijving, of zelfs een mondelinge afspraak is voldoende. Echter is dat laatste niet aan te raden, daar er onduidelijkheid en discussie over kan ontstaan.
Verknochte goederen en schulden zijn goederen en schulden die op bijzondere wijze zijn verbonden aan u of aan uw partner en daarmee buiten de gemeenschap vallen. Hierbij kunt u denken aan ontvangen smartengeld na een ongeval, een prothese of een aandeel in een v.o.f. (vennootschap onder firma). De ex-partner heeft daarmee geen recht op deze goederen. Mogelijk wel op de waarde van deze goederen.
Aanspraken op ouderdomspensioen vallen niet meer een de huwelijksgemeenschap sinds op 1 mei 1995 de Wet Verevening Pensioenrechten bij Echtscheiding (WVPS) van kracht is. De verdeling van deze pensioenaanspraken is reeds binnen deze wet geregeld.
Vanuit het erfrecht heeft de langstlevende partner de zogenaamde ‘andere wettelijke rechten’. Zo kan deze partner ook recht hebben op het ‘vruchtgebruik’ van de echtelijke woning en de inboedel. Dit recht op vruchtgebruik valt niet in de gemeenschap wanneer deze persoon opnieuw huwt (of weer gaat scheiden).
Heeft U vragen over dit onderwerp? Of wilt u advies in uw persoonlijke situatie? Neem dan contact op.
Bereken zelf de kosten van uw echtscheiding
Vrijblijvend advies & antwoord op uw vragen binnen een persoonlijk gesprek.