Echtscheiding & Kinderen
Samen uw echtscheiding regelen. Omdat u ook ná de scheiding ouders blijft van uw kinderen.
Heeft u gezamenlijk gezag over minderjarige kinderen en gaat u uit elkaar? Dan is het opstellen van een ouderschapsplan verplicht. Het maakt daarbij niet uit of u getrouwd bent, uw partnerschap heeft laten registreren of samenwonend bent. Deze plicht is gesteld sinds de invoering van de ‘Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding’ per 1 maart 2009.
Bij een echtscheiding of ontbinding geregistreerd partnerschap, controleert de rechter of de afspraken met betrekking tot de kinderen goed zijn vastgelegd. Wanneer u samenwonend bent is deze controle er niet. In de praktijk loopt men veelal tegen problemen aan, wanneer de gang naar de rechter wordt gemaakt na onderlinge onenigheid tussen de ouders en er geen ouderschapsplan is opgesteld.
Een mediator kan u helpen bij het opstellen van het ouderschapsplan. Het is belangrijk dat de belangen van de kinderen centraal staan bij het maken van de afspraken.
Een ouderschapsplan is een persoonlijk plan. Zie het vooral als een belofte aan elkaar en aan de kinderen, dat u ook na scheiding de verantwoordelijkheid voor ze gaat nemen.
De belangrijkste beslissingen die met betrekking tot de kinderen dienen te worden genomen en in het ouderschapsplan moeten worden vastgelegd zijn:
Er zijn verschillende voorbeelden van ouderschapsplannen te vinden. Deze kunnen u mogelijk helpen en als inspiratie dienen om de afspraken over uw kinderen goed vast te leggen. Zie onderaan deze pagina een voorbeeld ouderschapsplan, opgesteld door de Nederlandse Vereniging van Familie- & Erfrechtadvocaten & Scheidingsmediators (VFAS).
Veel gehoord in de praktijk is dat kinderen vanaf de leeftijd van 12 jaar mogen kiezen waar ze willen wonen. Dit is onjuist! Vanaf de leeftijd van 12 jaar worden kinderen in de gelegenheid gesteld hun mening te geven over de afspraken in het ouderschapsplan. Vanaf de leeftijd van 16 jaar mogen ze tevens hun mening geven over de financiële afspraken in het ouderschapsplan. Echter totdat ze de leeftijd van 18 jaar (dan vervalt het ouderlijk gezag) hebben bereikt, ligt de verantwoordelijkheid en de beslissingsmacht bij de ouders met gezag!
Zie hieronder het blog, waarin over dit onderwerp wordt uitgeweid.
Het ouderschapsplan is niet een statisch, maar een dynamisch plan. Uw kinderen worden ouder en de toekomstige situatie zal ook in andere opzichten veranderen, waardoor soms wijzigingen in de afspraken benodigd zijn. De afspraken zoals gemaakt in de eerste versie van het ouderschapsplan zullen in de toekomst wellicht moeten worden herzien.
Het is goed om ook hierover al afspraken vast te leggen. Op welke wijze gaan ouders in overleg indien er zaken dienen te worden gewijzigd? Veelal worden er al vaste termijnen afgesproken waarop ouders hierover in onderling overleg gaan. Benodigde wijzigingen worden veelal op papier vastgelegd en ondertekend.
Heeft u vragen over het opstellen van een ouderschapsplan? Of wilt u advies in uw persoonlijke situatie? Neem dan contact op. Indien gewenst checken wij gratis het reeds door u opgestelde ouderschapsplan en voorzien wij u van eventuele valkuilen en tips.
Download hieronder één van de vele voorbeelden van een ouderschapsplan, opgesteld door VFAS (Vereniging van Familie- en Erfrecht Advocaten & Scheidingsmediators)
Bereken zelf de kosten van uw echtscheiding.
Vrijblijvend advies & antwoord op uw vragen binnen een persoonlijk gesprek.