Mediation & Echtscheiding
Samen afspraken maken voor een nieuwe toekomst
Scheiden zonder advocaat is slechts beperkt mogelijk. Voor het (juridisch) beëindigen van een relatie is, afhankelijk van uw samenlevingsvorm, in veel gevallen een rechter benodigd.
Alleen een advocaat kan namens u de gang naar de rechter maken. Wel kunt u in alle gevallen samen met uw partner de benodigde afspraken maken. U heeft dus niet beiden een eigen advocaat nodig. Zo beslist u samen over uw nieuwe toekomst apart van elkaar.
Een mediator kan u helpen met het maken van de afspraken. Of u nu samenwonend bent, uw partnerschap heeft laten registreren of bent gehuwd.
Hoe uw relatie, juridisch gezien, dient te worden beëindigd is afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst is de samenlevingsvorm van belang. Woont u samen, bent u geregistreerd partners of bent u gehuwd? Daarnaast kan het van belang zijn of u samen minderjarige kinderen heeft. Soms zijn er in een samenlevingsovereenkomst aanvullende afspraken vastgelegd over hoe de relatie dient te worden beëindigd.
Bent u gehuwd? U heeft in dat geval altijd een advocaat nodig om te kunnen scheiden. Een advocaat dient namens één van u, óf namens u beiden een verzoekschrift tot echtscheiding in bij de rechtbank. In het laatste geval spreken we van een gezamenlijk verzoek tot echtscheiding.
Wanneer u samen minderjarige kinderen heeft, dan is het overleggen van een ouderschapsplan aan de rechtbank verplicht. Hierin legt u samen vast: bij welke ouder de kinderen staan ingeschreven op het adres, hoe u de zorg- & opvoedtaken verdeeld (omgangsregeling), hoe u de kosten verdeeld en hoe u elkaar als ouder informeert en raadpleegt aangaande uw kinderen.
De juridische basis waarop een huwelijk wordt ontbonden is de zogenoemde: ‘duurzame ontwrichting’ van het huwelijk. Wanneer door één van u wordt gesteld dat het huwelijk duurzaam is ontwricht, zal de rechter hierin meegaan.
Wanneer één van u niet wil scheiden is het, hoe moeilijk het ook is, toch beter om uw scheiding samen te regelen en een gezamenlijk verzoek tot echtscheiding te laten indienen bij de rechtbank.
Ook (of juist!) wanneer de onderlinge verhoudingen slecht zijn, is het belangrijk om te proberen een gezamenlijke periode goed af te sluiten. Een mediator helpt u met de onderlinge communicatie en begeleid u bij het maken van afspraken. Afspraken in uw beider belang.
Zeker wanneer u samen kinderen heeft en ná de scheiding als ouders samen verder moet, is het belangrijk om ‘on speaking terms’ te blijven. U legt daarmee een veel betere basis voor uw nieuwe toekomst. De rechter controleert alvorens de echtscheiding uit te spreken, altijd of er met betrekking tot de kinderen goede afspraken zijn gemaakt en vastgelegd in een ouderschapsplan.
Heeft u uw partnerschap laten registreren? Dan is de scheidingsprocedure gelijk aan het ontbinden van een huwelijk, indien u samen minderjarige kinderen heeft. Een advocaat dient namens u beiden of namens één van u een verzoek tot scheiding in bij de rechtbank. Naast het stellen van een duurzame ontwrichting van het geregistreerd partnerschap, is het overleggen van een ouderschapsplan verplicht.
Heeft u samen geen minderjarige kinderen? Dan kunt u zonder tussenkomst van de rechter uw geregistreerd partnerschap laten ontbinden, door middel van een gezamenlijke verklaring. Deze verklaring, waarin u samen een duurzame ontwrichting van het partnerschap stelt, kan direct door de ambtenaar van de burgerlijke stand in de registers worden ingeschreven. Deze verklaring dient wel mede te zijn ondertekend door een (gezamenlijke) advocaat of notaris.
Het is daarnaast goed om samen afspraken vast te leggen over de datum van beëindigen van het geregistreerd partnerschap, het verdelen van het vermogen en de schulden, partneralimentatie en pensioenen.
Als samenwoners heeft u niet automatisch een juridische band met elkaar. Wanneer u uit elkaar gaat, hoeven er (juridisch) gezien geen zaken te worden geregeld om de relatie te beëindigen.
Wanneer u samen een notarieel samenlevingscontract heeft afgesloten, dan heeft u hiermee een onderlinge juridische band met elkaar gecreëerd. Het kan zijn dat binnen dit contract afspraken zijn gemaakt hoe de samenleving dient te worden beëindigd. Vaak is er bijvoorbeeld een aangetekend schrijven benodigd.
Ook wanneer u samenwoont, al dan niet met samenlevingscontract, zullen er dingen moeten worden verdeeld. Denk hierbij aan gezamenlijk eigendom zoals spaargeld, een woning etc. Ook kunnen er afspraken zijn gemaakte over (ouderdoms)pensioen en alimentatie (ondanks hierop wettelijk geen recht bestaat).
Ongeacht uw samenlevingsvorm en uw persoonlijke situatie, kan Wijnands Mediation u helpen bij het (juridisch) beëindigen van uw samenleving (op gemeenschappelijk verzoek!). U wordt hierin gedurende het gehele traject begeleid. Inclusief de afwikkeling via de rechtbank en gemeente, indien dit in uw geval benodigd is.
Heeft u vragen naar aanleiding van deze informatie? Of wilt u advies in uw persoonlijke situatie? Neem dan contact op of plan direct zelf uw gratis adviesgesprek.
Bereken zelf de kosten van uw echtscheiding.
Vrijblijvend advies & antwoord op uw vragen binnen een persoonlijk gesprek.