Mediation & Echtscheiding
Samen afspraken maken voor een nieuwe toekomst
Wanneer u gaat scheiden komt er veel op u af. Misschien heeft u geen idee wat er allemaal moet worden geregeld, laat staan waar te beginnen.
In onderstaand Stappenplan Scheiden staat in 10 stappen weergegeven hoe een mediationtraject bij echtscheiding eruitziet.
1. Plan uw gratis Adviesgesprek
Binnen een vrijblijvend adviesgesprek bespreekt de mediator uw persoonlijke situatie en wensen met u. Het mediationtraject wordt uitgelegd en er wordt een inschatting gemaakt van de kosten.
2. Ondertekenen mediationovereenkomst
Wanneer u beiden besluit uw traject door Wijnands Mediation te laten begeleiden, ontvangt u een mediationovereenkomst. Hierbinnen worden afspraken opgenomen over bijvoorbeeld de kosten, de verantwoordelijkheid van de mediator en de partijen & het vrijwillige karakter van de mediation.
3. Verzamelen benodigde (financiële) documenten
U ontvangt een lijst met documenten die benodigd zijn voor een goede afwikkeling van uw scheiding. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gegevens over uw woning, hypotheek, inkomen & pensioen.
4. Mediationbijeenkomsten
Onder leiding van de mediator maakt u samen afspraken over alle benodigde zaken binnen uw persoonlijke situatie. Hoe verdeelt u bijvoorbeeld de zorg voor de kinderen? En hoe worden de kosten van de kinderen verdeeld? Wie blijft er wonen in de woning & welke afspraken worden er gemaakte over partneralimentatie en pensioen?
5. Opstellen Ouderschapsplan & Convenant
De binnen de mediationbijeenkomsten gemaakte afspraken worden door de mediator vastgelegd in een ouderschapsplan & echtscheidingsconvenant.
6. Tekensessie: ondertekenen Ouderschapsplan & Convenant
De mediator doorloopt met u het ouderschapsplan en het convenant, waarna de documenten door u beiden worden ondertekend.
7. Indienen verzoekschrift tot echtscheiding (advocaat)
De advocaat stuurt de door u ondertekende documenten naar de rechtbank. Ze doet namens u beiden een gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding. Daarnaast wordt aan de rechter verzocht de door u samen gemaakte afspraken op te nemen in zijn/haar beslissing (beschikking). De door u samen gemaakte afspraken zijn daarmee gerechtelijk afdwingbaar.
8. Uitspraak van de rechtbank (beschikking)
De rechter controleert, in het geval u minderjarige kinderen heeft, of de door u gemaakte afspraken in het ouderschapsplan goed zijn vastgelegd. Heeft u kinderen tussen de 12 en 18 jaar? Zij krijgen van de rechter de mogelijkheid hun mening te geven over de afspraken in het ouderschapsplan. Ze mogen bijvoorbeeld een brief schrijven. Ook mogen ze aangeven dat ze hun mening niet willen geven. De rechter spreekt vervolgens de echtscheiding uit.
9. Ondertekenen akte van berusting
U kunt altijd in hoger beroep gaan tegen de uitspraak van de rechter. Hierdoor gaat wanneer de rechter uw echtscheiding heeft uitgesproken, de hoger beroepstermijn lopen. Om deze niet te hoeven afwachten, ontvangt u samen met de beschikking (uitspraak rechter) een Akte van Berusting. Door deze te ondertekenen geeft u aan niet in hoger beroep te gaan tegen de uitgesproken echtscheiding.
10. Inschrijving beschikking registers burgerlijke stand.
De beschikking van de rechtbank wordt, samen met de door u beiden ondertekende Akten van Berusting toegestuurd aan de gemeente waar u bent gehuwd. De ambtenaar van de burgerlijke stand schrijft de beschikking vervolgens in, in de registers van de burgerlijke stand. Uw echtscheiding is nu definitief.
Hoe lang duurt het echtscheidingstraject?
De duur van het echtscheidingstraject is vooral afhankelijk van de benodigde tijd voorafgaand aan het ondertekenen van het ouderschapsplan & het convenant. Vanaf het moment dat deze stukken zijn ondertekend, is het veelal een kwestie van enkele weken (soms zelfs binnen een week) waarbinnen het gehele traject is afgerond.
Heeft u vragen naar aanleiding van dit stappenplan? Of wilt u graag advies binnen uw persoonlijke situatie? Neem dan contact op.
Bereken zelf de kosten van uw echtscheiding.
Vrijblijvend advies & antwoord op uw vragen binnen een persoonlijk gesprek.